SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zahvale za donacije školskoj knjižnici

. Objavljeno u Školska knjižnica

U prošloj godini smo u školskoj knjižnici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš primili i zabilježili više donacija knjiga od strane privatnih osoba. Darovane knjige su upotpunile naš knjižni fond upravo na način koji nam je trebao, jer školske knjižnice su, svojim novčanim sredstvima usmjerene, prvenstveno, na lektiru i stručnu literaturu, a darovane knjige su štiva, u većini, rekretivnog, žanrovskog i dopunskog sadržaja, pa su knjige razveselile naše korisnike.

Knjige su nam darovali gđa Branka Tarle, g. Šime Pilić, učenice Marija Begonja i Božena Tetlo, g. Damir Andabaka, a poveliku količinu dobro očuvanih knjiga zanimljivih sadržaja iz područja povijesti, likovne umjetnosti, klasične književnosti te žanrovske beletristike – oko 1.300 različitih primjeraka – darovala je školskoj knjižnici gđa Emica Černi (rođ. Topić), građanka grada Zagreba porijeklom iz Siverića. Gđa Černi (rođ. Topić) poklonila je cijelu svoju pomno prikupljanu i čuvanu privatnu biblioteku našoj školskoj knjižnici.

Gradonačelnik g. Josip Begonja, u ime Grada Drniša, nije ni ove godine izostavio svoju, već tradicionalnu donaciju knjiga za zavičajnu zbirku naše knjižnice.

Povratak knjiga u knjižnicu

. Objavljeno u Školska knjižnica

Poštovani učenici,

vrijeme je da vratite knjige u knjižnicu, pa vas pozivam da to učinite od danas (utorak, 26.5.2020.) do sljedećeg utorka (2.6.2020.).

Knjige možete vratiti na sljedeći način: od 8.00h-12.00h svakog dana otvoren je glavni ulaz škole, knjige ostavite na velikom stolu lijevo od ulaza te popunite evidencijski list koji se nalazi na stolu, a zatim list umetnite među stranice knjige koju ste donijeli.

Ukoliko vam je nejasno koju ste knjigu dužni, obratite se knjižničarki na Yammer.

Vaša knjižničarka
Robertina Hrstić

Za maturante – audiovizualnu pripremu za esej pripremili glumci osječkog HNK

. Objavljeno u Školska knjižnica


Poštovani maturanti, preporučujemo praktičan, dodatni način pripreme za esej: glumci HNK Osijek čitaju vam o djelima i autorima koje trebate proučiti za maturu.

Sve se „događa“ na YouTube-u osječkog HNK. Na repertoaru su: Matoš, Sofoklo, Krleža, Shakespeare, V.Novak, A. Kovačić, Dostojevski.

Evo poveznice s cijelim nizom video-uradaka osječkog HNK:

https://www.srednja.hr/matura/ovakve-pripreme-esej-iz-hrvatkog-jos-niste-imali-besplatne-online-a-odrzavaju-ih-glumci/

Znamo da se nećete zalijeniti u čitanju, ali s obzirom na izvanredne okolnosti, želimo da vam ovaj slušni način učenja bude jedan vid pomoći.

Vaša Knjižničarka

Za maturante

. Objavljeno u Školska knjižnica

Dragi naši maturanti, ovih dana najviše mislimo na vas, zbog neobičnih uvjeta završetka vašeg školovanja u našoj Školi. Izostale su sve one radosti i živopisne situacije koje prolazimo s maturantima svake godine, kad vas ispraćamo s ponešto tuge i s puno ponosa, nakon četverogodišnjeg ili trogodišnjeg svakodnevnog zajedničkog rada. Žao nam je što niste prošli „regularne“ maturantske obveze i anegdote, vjerujemo da ćete biti generacija za pamćenje – koja se, nadamo se, snašla u „najluđoj maturalnoj priči“. Pamtit ćemo vas po dobru, a u posebnoj ćemo se obavijesti dogovoriti o vraćanju knjiga u školsku knjižnicu.

Za sada evo poveznice koja vam može biti zanimljiva – pogledajte prijave maturanata na hrvatske fakultete te saznajmo koji su fakulteti najpoželjniji (stranica srednja.hr):

https://www.srednja.hr/matura/pogledajte-koliko-maturanata-zeli-upisati-studija-hrvatskoj-trenutno-najpozeljniji/ 

Stranica bez koje ne bi bilo ni mature je stranica Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na adresi: https://www.ncvvo.hr/ 

Kako su pripreme za maturu u tijeku, možda je trenutno za samo učenje „ najnapetiji“ dio NCVVO-a izbornik na kojem možete pregledati kataloge s gradivom za polaganje mature:

https://www.ncvvo.hr/ispitni-katalozi-za-drzavnu-maturu-2019-2020/ 

Priručnike za maturu možete besplatno preuzeti kod nekih izdavača.

Da vam malo pomognemo, donosimo ovdje izravne poveznice na priručnike, listajte ih kao knjige. Za primjer evo poveznice na jedan od priručnika kojeg imamo u Školskoj knjižnici, a ovdje ga listate besplatno, s ili bez preuzimanja knjige:

Biologija-Profil:

https://www.profil-klett.hr/datoteke/ucenje-na-daljinu/Biologija_prirucnik/#p=1 

Ostale priručnike u izdanju Profila (biologija/ engleski/ filozofija/ kemija/ matematika/ politika/ povijest/ hrv.vremeplov/ fizika) listajte na stranici (u dnu str.):

https://www.profil-klett.hr/ucenje-na-daljinu 

Puno sreće na maturi želi vam Vaša Knjižničarka!

Virtualne posjete muzejima

. Objavljeno u Školska knjižnica

Virtualna šetnja muzejima nije novost, ali je iznimno popularna u vrijeme izolacije.

Brojni muzeji izradili su web stranice na kojima možete u 3D iluziji zaviriti u njihove galerije. Predlažemo vam dvije od njih, ponajprije za početnike istraživanja ovih brojnih muzejsko-virtualnih „tura“. Evo dviju poveznica:

1. LOUVRE (virtualni posjet muzeju kroz njegove galerije):
https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne 

2. VATIKANSKI MUZEJ (virtualni posjeti sedam izložbenih prostora, a posjetiti možete Sikstinsku kapelu, muzej Pio Clementino, muzej Chiaramonti, Braccio Nuovo (Novo krilo), Rafaelove sobe, kapelu Niccolinu i Sala dei Chiaroscuri):
http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/collezioni/musei/tour-virtuali-elenco.html 

Također, predlažemo i razgledavanje fundusa HRVATSKOG POVIJESNOG MUZEJA i VAN GOGH MUZEJA, a stranice su to na kojima nećete krenuti u virtualnu šetnju, ali ćete upoznati vrijedna umjetnička djela i povijesne nalaze hrvatske i svjetske kulturne baštine.

Vaša Knjižničarka

Poveznice na portale s elektroničkim knjigama i lektirama

. Objavljeno u Školska knjižnica

Dragi naši hrabri, fleksibilni i preopterećeni učenici!

Ne dajte se! Brzo će proći ovo ludo doba. A i kada prođe, jednako će vam kao i sada služiti ove poveznice na elektroničke knjige.

1. Poveznicu na lektire smo već objavili, ali, znate onu staru poslovicu: „Ponavljanje je majka znanja“. Evo poveznice na E-lektirehttps://lektire.skole.hr/ (Za probleme s prijavom uvijek se možete potužiti na Yammer knjižničarki Robertini Hrstić ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..)

2. Za čitanje ostalih elektroničkih knjiga, tu je poveznica sljedeća:
https://elektronickeknjige.com/ 

3. Zatim, poveznica na portal Najboljeknjige.com poslužit će knjigoljupcima. Donosi novosti o knjigama, piscima i izdavaštvu, objavljuje recenzije i top-liste, omogućuje čitateljima da ocjenjuju, preporučuju i razgovaraju o knjigama:
http://www.najboljeknjige.com/ 

4. Web portal za knjigu, nakladništvo i kulturu 'Moderna vremena Info' koncipiran je kao svojevrsna kombinacija informacijskog sustava o hrvatskoj knjizi, nakladnicima i autorima te elektroničkog magazina za knjigu i kulturu. Portal svakodnevno prati najnovija zbivanja na tržištu (pregled najnovijih izdanja, nakladničke i autorske info-stranice, top-liste...), objavljuje vijesti i najave, kolumne, razgovore, teme, nagradni kviz, itd. Evo poveznice portala: https://www.mvinfo.hr/ 

5. Još jedan portal za knjigoljupce: https://www.booksa.hr/ 

Za ovu objavu – dosta! Dragi učenici, vjerujemo u vas, vjerujemo da ćete pronaći pravu mjeru, ni premalo ni previše, za sve aktivnosti u svome danu. Ponude su beskonačne, kao i svemir, koji se, tvrde fizičari, stalno širi. Sačuvajte sebe, ali se i pronađite!

Srdačno, vaša Knjižničarka!

(P.S. Zahvaljujemo virtualnoj knjižnici Srednje škole „Vladimir Gortan“ Buje, u koju smo virtualno virnuli istraživajući sadržaje o e-literaturi.)

Poveznice na sadržaje o jezičnom izražavanju hrvatskog standardnog jezičnog područja

. Objavljeno u Školska knjižnica

Poštovani učenici,

Ovdje objavljujemo najprije osnovne poveznice na sadržaje koji vam mogu pomoći u jezičnom izražavanju hrvatskog standardnog jezičnog područja, kako bi vaše zadaće bile što bolje riješene.

Zadnja poveznica u ovoj objavi vodi vas na veličanstvenu jezičnu stranicu, portal JEZIK HRVATSKI, kojeg obvezno zabilježite u svoj mrežni preglednik, jer sadrži sve što je važno za učenje našeg jezičnog blaga, od pravopisnih priručnika, priručnika jezika za maturante, do povijesti jezika i učenja glagoljice. Ova će vam stranica služiti kroz cijelo srednjoškolsko razdoblje te vam je rado preporučujemo: http://jezik.hr/

Vaša Knjižničarka


HRVATSKI PRAVOPIS:
http://pravopis.hr/


HRVATSKI JEZIČNI PORTAL:
http://hjp.znanje.hr/index.php?show=main


http://xn--rjenik-k2a.hr/


JEZIK HRVATSKI: http://jezik.hr/

Oslobađanje misli čitanjem važnije je nego ikad – Kako razviti zdravu naviku?

. Objavljeno u Školska knjižnica

Dragi učenici i roditelji,

život se promijenio svima nama, no, njegujmo dobre stare navike, ili pronađimo nove dobre navike u ovim nevoljnim uvjetima.

Kako ustaliti i uvježbati naviku redovitog čitanja, koja vam, doslovno, može promijeniti i obogatiti život – o tome saznajte na sljedećem videu Školske knjige.

Kažu da su najvažnije stvari u čovjekovu životu, zapravo, i najjeftinije. Mi bismo dodali – najbolje stvari nemaju cijene. Jedna od tih „stvari“ je i redovita navika čitanja knjiga, ovisnost koju podržavamo.

Srdačno, vaša Knjižničarka

PROGRAMI