SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Obilježen Europski dan jezika 2023.

. Objavljeno u Novosti

Junior ambasadorice EPAS Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš, Luca Bojčić i Marija Copić, uredile su pano s stranim riječima svojih kolega iz drugog i prvog razreda. Uz ove aktivnosti provedeni su kvizovi i igre pod nazivom "Recimo DA jezicima!" koje je provela profesorica Tihana Tomić s učenicima nastojeći potaknuti učenike da još više otvore vrata svijetu kroz učenje jezika.

Senior ambasadorica EPAS Martina Jerković s učenicima se uključila u inicijativu "Jezik u mojoj učionici/školi" – gdje učenici primjenjujući IKT alate izrađuju poster koji će prikazivati sve jezike prisutne u školi. Cilj je izraditi što kreativniji poster na temu prisutnih jezika u školi.

Ovom aktivnostima učenici i nastavnice obilježili su Europski dan jezika 2023.

[VIDEO] Učenici naše škole izradili promotivni film o putovanju u Bruxelles

. Objavljeno u Novosti

Izvor: http://zeljanazovko.eu/

Putovanje u Bruxelles provođenjem izvannastavnog programa EPAS senior ambasadorica Martine Jerković ostvarila je u suradnji s uredom europarlamentarke Željane Zovko. Potporu svome radu i pratnju na putovanju pružio je ravnatelj škole Hrvoje Pekas.

Ostvareni cilj putovanja je uspješno obrazovanje, povećanje europskih građanskih kompetencija i političke pismenosti kod naših učenika junior ambasadora. Izradom promotivnog filma još jednom se želi pokazati vrijednosti i važnost pripadanja Europskoj uniji. EPAS program ove godine nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima i aktivnostima na eTwinningu s projektom "LET'S PARTICIPATE IN EU ELECTION!" – "SUDJELUJMO U EU IZBORIMA 2024".

U ovom projektu učenici će iz različitih zemalja EU izrađujući zajednički zadatke usvajati i jačati postojeća znanja o institucijama EU, izborima za EU parlament 2024., i mogućnostima EU.

Posjet učenika Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš tvrđavama u Šibeniku

. Objavljeno u Novosti

Učenici 1.cf, 2.cf, 2.g i 1.g razreda Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš bili su na poludnevnom izletu u Šibeniku. U pratnji nastavnika Siniše Jelovčića Marka Radeljaka posjetili su tvrđave Barone, tvrđavu sv. Mihovila i tvrđavu sv. Ivana. Tema izleta je valorizacija kulturne baštine u turizmu, način i upravljanje resursima i turističkim atrakcijama.

U pratnji stručnog osoblja iz Tvrđava kulture Šibenik, učenicima je prepričana povijest tvrđava tehnologijom proširene stvarnosti, računalno generiranom slikom i zvukom, te 3D maping tehnologijom. U virtualnim digitalnim projekcijama, učenici su gledali bitke protiv Osmanskog carstva u vrijeme Kandijskog rata na tvrđavi Barone. Na tvrđavi sv. Mihovila u dvjema cisternama učenici su gledali video projekcije borbe arkanđela Mihovila i zmaja. Posjetili su ljetnu pozornicu koja je ujedno i vodeća koncertna destinacija u Hrvatskoj kapaciteta 1066 sjedećih mjesta.

Održan sastanak provedbe projekta "Learning from the Extremes"

. Objavljeno u Novosti

CARNET nacionalni koordinator projekta „Learning from the Extremes“ održao je online sastanak koji spada u dio aktivnost u pogledu tijeka daljnje implementacije projekta u Hrvatskoj. Srednju školu Ivana Meštrovića Drniš i aktivnosti iz projekta predstavila je naša nastavnica Martina Jerković univ.spec.oec.

Sastanak je bio koncipiran u dva dijela. Prvi dio se odnosio na projektno izvještavanje u predviđenom trajanju 45 minuta u kojem su svi predstavnici škola sudionika projekta prošli kroz timeline projektne aktivnosti u kojima su ukratko predstavili presjek stanja školskih projekata. Kolegice koje su sudjelovale na Summer School aktivnosti u Grčkoj početkom mjeseca srpnja podijelile su svoja stečena iskustva.

U drugom dijelu sastanka svi prisutni sudjelovali su u istraživanju putem online intervjua. Postavljana pitanja bila su vezana za školske projekte i implementaciju LFE projekta u Hrvatskoj.

Potvrde o uspješnom završetku programa Digitalnog inovacijskog inkubatora

. Objavljeno u Novosti

Učenice Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš smjer ekonomist Luca Bojčić, Kata Antea Mujan, Marija Copić, Petra Ivić, Paola Rubelj, Marta Dželalija, Marija Jukić i Petra Mihaljević koje su proteklih mjeseci radile na svojim rješenjima i uspješno došle do kraja Digitalnog inovacijskog inkubatora tim za ocijenivanje i prosudbu pripremio je njima i mentorici Martini Jerković univ.spec.oec., potvrde o uspješnom završetku programa.

Svi koraci koje su poduzimali i ostvarili, pokazuje koliko su sposobni razvijati svoj kreativni potencijal.

Sve čestitke na radu, strpljenju, posvećenosti i inspirativnom vodstvu mentorici koje je pružila talentiranim mladim ljudima. Podrška i mentorstvo ključni su faktori koji omogućuju izvrsnost i postignuća kod učenika.

Završen eTwinning projekt "Building up European citizenship: Bright future ahead"

. Objavljeno u Novosti

Projekt "Building up European citizenship: Bright future ahead" koji su provodili učenici 2.A i 3.A Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš u školskoj godini 2022./2023. završen je u lipnju 2023.

Naši su učenici kroz projekt surađivali s kolegama iz Turske, Francuske i Španjolske s kojima su analizirali neke karakterne osobine bitne za razvoj solidarnog i kvalitetnog društva unutar EU. Učenici su u svom radu koristili niz digitalnih alata poput platforme eTwinning, alata Genially, Canva, Digistorm, raznih aplikacija za snimanje i obradu zvuka, a također i tradicionalne tehnike crtanja.

Kao zadnji korak u projektu, naši su učenici izradili kratku prezentaciju s osnovnim podacima o projektu.

Projekt je proveden uz mentorstvo nastavnice psihologije Marijane Mijat.

Održane radionice u Dječjem vrtiću Drniš u sklopu projekta STEM Wizards "GIRLS own STEM"

. Objavljeno u Novosti

Junior ambasadorica EPAS Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš Antonija Lilić smjer ekonomist kroz projekt STEM Wizards "GIRLS own STEM" u organizaciji Udruge Bioteka iz Zagreba provela je radionice u Dječjem vrtiću Drniš.

U dogovoru s svojom nastavnicom mentoricom iz škole Martinom Jerković i ravnateljicom vrtića Niveskom Vlaić učenica je provela radionice prema planiranom rasporedu.

Pri samoj realizaciji radionica veliku je pomoć imala od pedagoginje Jasminke Dereta i vrijednih odgajateljica vrtića Davorke Abramac, Mladenke Buha, Vesne Vranjković i Milene Nakić. Radionice s temama Ekologija, Astronomija i Kemija/biologija provedene su u mjesecu lipnju, a na njima je sudjelovalo ukupno 50 polaznika vrtića. Ciljevi samih radionica kao i projekta kojeg je učenica provodila su djeci približiti STEM na zabavan i edukativan način, pobuditi maštu, kreativnost i poticanje djece na vlastitu izradu opipljivog krajnjeg proizvoda ili aktivnosti. Kako je interes djece bio izniman plan je nastaviti aktivnosti u novoj školskoj godini.

Djecu je potrebno od malena poticati na inovacije, kritičko razmišljanje, kreativno izražavanje jer samo na taj način djeca bivaju snažnija, samostalnija i uspješnija u svojim budućim aktivnostima kroz život.

Školski projekt „Priroda u oku fotografa“

. Objavljeno u Novosti

Učenici naše škole tijekom školske godine 2022./2023. mogli su sudjelovati u četiri natječaja sa svojim fotografijama na zadanu temu. Teme su bile:

 • Otok Silba
 • Voda – zrcalna posrednica između neba i zemlje (citati Albert Einsteina)
 • Dan i noć, jutro i suton
 • Titranje – Fizikalno njihalo & umjetnost stvaranja

Za svaku temu napravljena je virtualna izložba fotografija u MS Formsu s mogućnošću vrednovanja istih. Pristup je bio omogućen svim učenicima i djelatnicima škole preko QR koda, odnosno poveznice otisnute na plakatu za svaku pojedinu temu.

Najboljim fotografijama dodijeljena su prva tri mjesta, a učenicima fotografima Diploma kao trajna uspomena.

Cijeli jednogodišnji rad prikazan je u Book Creatoru:

 

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17

Ovim putem zahvaljujem se svim učenicima koji su sudjelovali i glasali na najbolju fotografiju, kao i nastavnicima.

A sada na ljetnim praznicima, uživajte i ne zaboravite fotografirati posebne trenutke ...!

Ivana Grabić-Marin, prof.mentor

PROGRAMI