SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

eTwinning Entrepreneurship for life/Poduzetništvo za život

. Objavljeno u Novosti

Dana 25.2.2021. uspješno je održan prvi online zajednički sastanak sudionika u eTwinning projektu "Entrepreneurship for life" preko Zoom platforme.

Učenice drugog razreda Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš smjer ekonomist Karla Kranjac, Lana Elez, Katarina Knežević, Anđela Paklar i Marija Marin s profesoricom Martinom Jerković univ.spec.oec. iz Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš sudjeluju u projektu autorice Melite Todorović dipl.oec. izvrstan savjetnik iz Druge srednje škole Beli Manastir.

Učenici su podijeljeni u timove u kojima će uz suradnju sa nastavnicima informatike, ekonomije i drugih predmeta izraditi svoju poslovnu ideju i zajednički predstaviti poslovni plan na engleskom jeziku. Predloženi su i datumi za završetak planova i njihovo predstavljanje na završnom zajedničkom online sastanku.

Posjet učenika Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš Franck Akademiji u Zadru

. Objavljeno u Novosti

Učenici 1.f razreda posjetili su Franck Akademiju u Zadru. Predavanje se održalo u službenim prostorijama tvrtke Franck d.d. uz mentorstvo bariste Zorana Trkulje. Od 2011. do 2013., kao član Speciality Coffee Association of Europe, bio je jedan od organizatora i osjetilni sudac na hrvatskom prvenstvu barista.

U pratnji nastavnika Siniše Jelovčića iz predmeta Ugostiteljsko posluživanje, učenici su slušali predavanje o podrijetlu kave, proizvodnji sirovine, lokalitetima i klimatskim uvjetima za uzgoj kave, preradi od sirovine, poluproizvoda do gotovih proizvoda i burzi gdje se kava nudi tržištu.

Nakon stručnog predavanja popraćenog PowerPoint prezentacijom, učenici su u prakseološkom dijelu pripremali tople napitke Franck kave i usavršavali „Latte art“ odnosno „Coffee design“ tehnike u posluživanju kave.

Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš odabarna za pilot projekt Škola budućnosti

. Objavljeno u Novosti

Na objavljeni natječaj za projekt Škola budućnosti - Inovativni STEAM program iz umjetne inteligencije koji je trajao do 31.siječnja 2021. godine javila se Martina Jerkovć univ.spec.oec., te je između više od 250 škola diljem Hrvatske i susjedstva među 60 izabranih škola izabrana i Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš.

Cilj je smanjivanje jaza koji postoji između IT sektora i obrazovanja stvaranje tehnološke budućnost najmlađih uzrasta i pomaganje školama prilikom uvođenja u svijet umjetne inteligencije i postavljanje Hrvatske među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih uz poticanje na inovativnost i poduzetništvo.

Škola budućnosti krenut će s radom polovicom ožujka. Odabrane će škole formirati grupe učenika koji će biti uključeni u projekt i istraživanjem UN ciljeva održivosti.

21.2.2021. Međunarodni dan materinskog jezika

. Objavljeno u Novosti

Materinski jezik je bogatstvo prema kojem bi se svaki čovjek trebao odnositi s ljubavlju i poštovanjem. Svrha obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika je očuvanje jezične raznolikosti kao najvećeg bogatstva koje su nam ostavili preci.

Svjestan njegove važnosti, UNESCO je 1999. godine donio odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika, želeći nas podsjetiti na obavezu očuvanja vlastitog jezika, ali i jezične raznolikosti na globalnoj razini. Izumiranje koje prijeti brojnim jezicima diljem svijeta prijetnja je i svijetu u cjelini, zbog bogatstva koje se na taj način gubi u nepovrat.

Međunarodni dan materinskog jezika u Srednjoj školi Ivana Meštrovića Drniš obilježen je aktivnošću kroz eTwinning događaj koji je organizirala Martina Jerković univ.spec.oec. Na događaj se prijavilo ukupno 50 sudionika. Sastanak je održan 21.2.2021. u jutarnjim satima online putem Adobe Connect od 9:30-10:30h u eTwinning sobi za sastanke na kojem su sudionici prokomentirali provedene aktivnosti s učenicima te objave na Padletu.

Aktivnosti koje su navedene za obilježavanje ovog događaja bile su istraživanje riječi koje su koristili naši djedovi i bake, a sada se rjeđe koriste. Upoznavanje s dijalektima. Čitanje pjesama s dijalektima. Objavljivanje na Padletu riječi iz zavičaja koje se danas rjeđe koriste. Važno je samo osvještavanje učenika o bogatstvu znanja materinskog jezika.

Srednja škola Ivana Meštrovića Škola ambasador europskog parlamenta ugostila EPAS Medu

. Objavljeno u Novosti

U školskoj godini 2020./2021. naša škola se priključila programu Škola ambasador Europskog parlamenta. Cilj programa je podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji.

Martina Jerković univ.spec.oec. prof.savjetnik pokrenula je postupak apliciranja te uz brojne aktivnosti koji se provođene u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Zagrebu, škola je stekla status Škole ambasadora, a učenici uključeni u provedbu budućih programa postat će mladi ambasadori Europskog parlamenta. Mentoriranje učenika voditi će senior ambasadorice Martina Jerković univ.spec.oec.prof.savjetnik i Marija Mazalin prof.povijesti i likovne umjetnosti.

Dan sigurnog interneta

. Objavljeno u Novosti

U mjesecu veljači 9.2.2021. u Srednjoj školi Ivana Meštrovića Drniš obilježava se Dan sigurnog interneta kojemu je cilj osvještavanje sigurnog i odgovornog korištenja tehnologije i interneta. Tema ovogodišnjeg Dana sigurnog interneta je "Zajedno za bolji internet".

Povodom obilježavanja Dana sigurnog interneta učenici drugog razreda smjer ekonomist provode niz aktivnosti. Učenici su s svojom profesoricom Martinom Jerković s kojom rade na eTwinnig projektu Friends and tradition Laura Prpa, Petra Vukušić, Danijel Buha, Ivan Baran, Danijel Goreta izradili edukativno-promotivni ppoint a uz ppoint sve objavljuju i na Facebook te Twitter profilu.

Izvješće sa stručnog skupa

. Objavljeno u Novosti

U petak 29. siječnja Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš bila je domaćin Međužupanijskog stručnog vijeća za Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju u obrazovnom sektoru Ekonomija, trgovina i poslovna administracija – podsektor poslovna administracija.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE:
Br. Tip Opis datoteke Veličina Preuzimanje
1. IZVJEŠĆE 115 KB

Održan prvi online sastanak učenika na eTwinning projektu "Blago zvano voda"

. Objavljeno u Novosti

Učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš, prvi razred smjer ekonomisti sudjelovali su 28.1.2021., uz pridržavanje svih epidemiloških mjera sastanku s kolegama iz drugih zemalja EU (Italija, Turska, Španjolska i Njemačka).

Teme prvog sastanka bile su upoznavanje i predstavljanje te kratki razgovor o vodi. Što voda predstavlja u životu? Moderator online sastanka preko platforme Zoom bila je profesorica Paola Traferro iz talijanske škole Loreto ICS "G. Solari" di Loreto.

Komunikacija se odvijala na engleskom jeziku gdje su učenici suvereno predstavljali sebe, svoja mišljenja o vodi i diskutirali o radovima koje su izradili prema zadacima iz Modula 1, 2, i 3. Učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš na temu Water and wars in world u Modulu 2 izradili su plakate koji su vidljivi u e-book i zasebno prezentaciju koju možete vidjeti OVDJE. Zadaci za daljnji rad prezentirani su svim sudionicima. Na kraju sastanaka učenici iz talijanske škole Loreto ICS "G. Solari" di Loreto izradili su e-book prvog online sastanka koju možete vidjeti OVDJE.

Voditeljica učenika na eTwinning projektu
Martina Jerković univ.spec.oec.

PROGRAMI