SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Završen projekt Marko Marulić JUDITA 500 godina prvotiska

. Objavljeno u Novosti

Povodom obilježavanja petsto godina od prvoga izdanja Marulićeve Judite, Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš, s školama iz Šibenika, Zadra, Raba, Splita, Dubrovnika i Belog Manastira pridružila se brojnim kulturno-obrazovno ustanovama u obilježavanju te obljetnice.

Judita (Libar Marka Marula Splićanina u kom se uzdarži istorija svete udovice Judit u versih harvacki složena, kako ona ubi vojvodu Oloferna posridu vojske njegove i oslobodi puk israelski od velike pogibili) najpoznatije Marulićevo djelo, prvi put tiskano u Veneciji 1521., prvi je umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku, zbog kojega se njegov autor naziva "ocem hrvatske književnosti“.

Judita je doživjela brojna izdanja, a prevedena je na mnoge svjetske jezike. To djelo našega humanista svjedoči o značajnome mjestu hrvatske kulture u europskim okvirima. Budući da u posveti upućenoj splitskom kanoniku don Dujmu Balistriliću Marulić navodi da je napisana 22. travnja 1501., Sabor je 1996. godine odlučio da se taj datum obilježava kao Dan hrvatske knjige, a lani je razdoblje od 22. travnja 2021 do 22. travnja 2022. proglasio Godinom Marka Marulića.

eTwinning projekt – koji je vodila prof. Martina Jerković iz Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš, s prof. Kristinom Vukošić-Popov iz Ekonomske škole Šibenik, prof. Tajanom Anzulović i prof. Tatjanom Bašić iz Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar, prof. Zlatom Kovačević iz Ekonomske i upravne škole Split, prof. Lidijom Daničić iz Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik, prof. Ivanom Stojanovom iz Srednje škole Markantuna de Dominisa Raba i prof. Oliverom Stojaković iz Prve srednje škole Beli Manastir završen je prema planiranom vremenskom tijeku dogovorenih aktivnosti.

Kroz ovaj su projekt učenici izradili, koristeći web 2.0 alat, raznovrsne promotivne materijale pokazavši na kreativan način svoje viđenje Marka Marulića u 21 stoljeću. Zajedničkim i individualnim radovima i razgovorima o Juditi učenici su proširili svoje znanje o tom spjevu, koji se sastoji od šest pjevanja, s dvostruko rimovanim dvanaestercima s prenesenom rimovanim dvanaestercima s prenesenom rimom.

PROGRAMI