SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Jednodnevni izlet u Nacionalni park "Paklenica"

. Objavljeno u Novosti

U petak, 24.9.2021. organiziran je jednodnevni izlet u NP Paklenica, što je predviđeno Školskim kurikulumom. Bio je to nagradni izlet za učenike 2.a, 3.a, 3.b i 3.c razreda koji su bili aktivni sudionici izvannastavne aktivnosti održivog razvoja OOR u prošloj školskoj godini. Pokazali su svoj doprinos u edukativnoj radionici Natura Drniš, uređenju školskog okoliša, izradi COVID učionice, sudjelovanju u programu UPSHIFT - trodnevne radionice koju su u sklopu platforme za budućnost mladih organizirali UNICEF-ov ured u Hrvatskoj i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije, a iz koje se realizirala akcija čišćenja Perinog potoka, Trzbalićevca u Drnišu.

Učenici su na svom putovanju prošli kroz dva nacionalna parka, Krka i Paklenica. Prošli su gornjim tokom rijeke Krke, Bukovicom, vidjeli tri vrste elektrana u neposrednoj blizini Obrovca: vjetroelektrane, solarnu elektranu i reverzibilnu HE Velebit u gornjem toku rijeke Zrmanje.

U NP Paklenica posjetili smo podzemni grad Paklenica, Šumarsku kuću - Lugarnicu i Planinarski dom.

Odmah po ulazu u kanjon Velike Paklenice vidjeli smo neumorne sportske penjače kako pokušavaju savladati lakše i teže smjerove postavljene na okomitoj stijeni. Posjetili smo podzemne tunele popularno zvani „Bunkeri“ koji su izgrađeni u razdoblju od 1950. do 1953. Prošli smo stazom koja vodi od kanjona Velike Paklenice do Planinarskog doma. Na edukativnim tablama upoznali smo vrste flore i faune koje obitavaju u Parku. Neke vrste imali smo priliku upoznati izbliza, neke su nas i uplašile. Većini smo se divili, fotografirali, snimali i uživali tijekom rujanskog sunčanog dana.

Bio je ovo jedan aktivan, izvanučionički nastavni dan u kojem su djeca razvijala ekološku svijest, toleranciju i suradnju unutar odgojno-obrazovnih skupina.

Izlet je realiziran pod vodstvom nastavnica Ivane Grabić-Marin, Tihane Tomić i Filipe Kontić.

Za Školski kurikulum izradila i realizirala:
Ivana Grabić-Marin, prof.mentor

PROGRAMI