SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Završena prva faza pilot projekta EduMediaTest

. Objavljeno u Novosti

Završena je prva faza pilot projekta EduMediaTest sufinancirana sredstvima Europske komisije kroz program Medijska pismenost za sve (Media Literacy for All) koju vodi Audiovizualno Vijeće Katalonije u suradnji sa Sveučilištem Pompeu Fabra u Barceloni te regulatorima audiovizualnih medijskih usluga iz Hrvatske, Slovačke, Francuske, Portugala i javnim obrazovnim institucijama – Nacionalnim centrom audiovizualnih medija i komunikacija iz Grčke te Dublin West Education Centrom iz Irske.

Pilot projekt u Republici Hrvatskoj provodi se pod pokroviteljstvom Agencije za elektroničke medije i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U pilot fazi projekta EduMediaTest, alat se koristio u partnerskim školama u Hrvatskoj, Francuskoj, Portugalu, Slovačkoj, Kataloniji/Španjolskoj, Grčkoj i Irskoj, a nakon što ga Europska komisija prihvati, bit će dostupan svima putem internetske stranice s otvorenim pristupom.

Prvu fazu projekta činila je evaluacija medijske pismenosti učenika u dobi do 14 do 18 godina putem interaktivnog upitnika, dok će u drugoj fazi, biti ponuđeni obrazovni materijali s aktivnostima za razvoj medijske pismenosti, koje će nastavnici moći koristiti na temelju rezultata evaluacije učenika.

Bilo je iznimno zadovoljstvo što smo se kao Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš partner mogli uključiti u projekt EduMediaTest u koji je uključeno svega 15 škola iz Republike Hrvatske. U mjesecu svibnju diljem Hrvatske provedeno je testiranje razine kompetencije medijske pismenosti koja uključuje razumijevanje medija, tehnologija, dekodiranja medijskih poruka, kritičkog razmišljanja, vizualnog i jezičnog izražavanja, estetike i društvenih vrijednosti. U našoj školi u provođenju testiranja sudjelovali su nastavnici/razrednici: Danijela Bitunjac, Zlata Bilandžija, Jelena Dražić, Martina Jerković, Marija Junaković Ramljak, Špiro Krasić, Marija Kisić, Olga Nerlović i Tihana Tomić.

Rezultati testa pokazati će razinu medijske pismenosti naših učenika, njihovih kompetencija i sposobnosti primjene usvojenog znanja tijekom školovanja. Temeljem relevantnih podataka iz prve faze projekta razvijat će se buduće radnje i edukativni materijali za primjenu u školama. Obrazovni materijali s portala Medijska pismenost i obilježavanje Dana medijske pismenosti.

Velika zahvala glavnoj urednici portala www.medijskapismenost.hr Ani Dokler na izvrsnoj suradnji u inspirativnim sugestijama za budući rad!

Koordinatorica projekta za SŠ Ivana Meštrovića Drniš
Martina Jerković univ.spec.oec.

PROGRAMI