SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Izvješće izvedbenog plana i programa za izvanučioničnu nastavu – Vukovar

. Objavljeno u Novosti

U sklopu provedbe plana i programa aktivnosti iz školskog kurikuluma realizirano je putovanje u Vukovar (4.4. - 6.4.2018.) za druge razrede SŠ Ivana Meštrovića u Drnišu.

Na putovanju je prisustvovalo 44 učenika u pratnji troje profesora. Polazak je bio s autobusnog kolodvora u 23 sata autobusom autoprijevoznika „Čupić“, uz dvije pauze u Vukovar se stiglo u ranim jutarnjim satima gdje nas je dočekao turistički vodič (Dara Majer) i odmah smo posjetili Vukovarsku bolnicu. U bolnici nas je dočekala voditeljica Nevenka Soldo, u podrumskim prostorijama vjerno je rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom opsade grada. Od bolnice, šetnjom smo išli do centra grada Županijskom ulicom, gdje se nalaze Veleučilište „Lavoslav Ružička“, Palača pravde, Palača Vukovarsko-srijemske županije, dvorac Eltz, rodna kuća Lavoslava Ružičke, barokna jezgra, a pješačkom zonom do bijelog križa na ušću Vuke i Dunav, učenici su upalili svijeću i položili vijenac u čast svih žrtava Domovinskog rata. Nakon toga, učenici su imali kraće slobodno vrijeme te smo nakon toga posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata i vojarnu gdje nas je dočekao časnik hrvatske vojske i sve oduševio svojom prezentacijom rekonstrukcije opsade i borbe za grad. Učenici su bili impresionirani postavkom tenkova i aviona.

Oko 13 sati smo otišli u Učenički dom na ručak gdje smo imali ugodan smještaj. Nakon kraćeg odmora, krenuli smo u posjet Ovčari, položili vijenac i upalili svijeću. Obilazak smo nastavili prema Muzeju Vučedolske kulture i dobili vrlo iscrpno objašnjenje o vučedolskoj kulturi. Nastavili smo prema memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, položili vijenac i zapalili svijeću. Na povratku smo posjetili simbol Vukovara - Vodotoranj. Nakon toga smo otišli na večeru u Učenički dom.

Sutradan, nakon doručka krenuli smo prema Trpinskoj cesti – groblju tenkova i posjetili spomendom hrvatskih branitelja i dvorac Eltz uz stručno vodstvo voditelja. Nakon toga, posjetili smo Franjevački samostan i župnu crkvu svetog Filipa i Jakova gdje nas je dočekao svećenik i prikazao dokumentarni film o događanjima u Domovinskom ratu. Nakon toga, šetnjom smo išli u grad, a učenici su imali slobodno vrijeme. Poslije toga, otišli smo na ručak u Učenički dom, odjavili se i krenuli prema Drnišu.

Zaustavili smo se u Đakovu i posjetili prekrasnu katedralu. Nastavili smo put prema Drnišu i sretno stigli oko 1 sat ujutro.

Tijekom putovanja realizirani su svi planirani sadržaji. Na putovanju nije bilo nikakvih izgreda, sve je prošlo u najboljem redu i dostojanstveno, uz mnoštvo emocija i suosjećanje za brojne žrtve.

PROGRAMI