SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Posjet HE Miljacka, lokalitetu NP Krka - Burnum i Festivalu znanosti u Zadru

. Objavljeno u Novosti

Dana 16. travnja 2018. godine održana je terenska nastava trećih razreda gimnazije i elektrotehnike, planirana Školskim kurikulumom 2017./2018.

Učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš bili su u pratnji predmetnih profesora Ivane Grabić Marin i Josipe Bilić, te školske administratorice Tatjane Galić.

Polazak je bio u 08:00 sati s gradskog kolodvora, a prvo odredište Hidroelektrana Miljacka na rijeci Krki. Održan je obilazak i predavanje o radu i funkciji derivacijske hidroelektrane, ali i o primjeni trenutnog školskog gradiva u budućim zanimanjima.

Nakon obilaska hidroelektrane, izlet se nastavio u selu Ivoševci, nedaleko od Kistanja. Tamo su učenici svjedočili bogatoj povijesnoj baštini našeg kraja. Gimnazijalac Ivo Ćevid svojim kolegama je održao kratko predavanje o arheološkom lokalitetu Burnum i izgradnji rimskog amfiteatra na tom prostoru.

Sljedeća destinacija bio je grad Zadar u kojem se i ove godine održavao Festival znanosti. Prva na popisu njegovih zanimljivosti bila je Gradska knjižnica. Ondje ih je ugodno dočekala voditeljica dječjeg odjela, te ih je upoznala sa svim glavnim karakteristika i pogodnostima u sklopu njihove prestižne ponude. Učenici su također dobili priliku upoznati se sa jedinim bibliobusom na prostoru naše obale, čiji rad pokriva čitavu Zadarsku županiju, uključujući i okolne otoke. Nakon toga omogućeno im je slobodno vrijeme za obilazak svih prirodnih i povijesnih ljepota koje grad Zadar nudi.

Ponovni sastanak bio je u 16:00 sati nakon čega su se učenici i profesori zajedno uputili na zadarsku rivu. Učenici Ivan Begonja i Ema Puljić ondje su pobliže objasnili način rada jednih od najpoznatijih zadarskih suvremenih atrakcija – Pozdrav Suncu i Morske orgulje. Zajedno su uživali u istima, osluškujući jedinstvene melodije stvorene spajanjem prirode i fizike. Nakon zajedničkog fotografiranja uputili su se natrag u Drniš, gdje su stigli u 19:00 sati.

PROGRAMI