SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Posjet Saboru Republike Hrvatske, Muzeju novca i Muzeju za umjetnost i obrt

. Objavljeno u Novosti

U sklopu provedbe plana i programa aktivnosti iz školskog kurikuluma realizirano je odgojno-obrazovno putovanje u Zagreb 27.10.2017. za maturante generacija 2017/2018 Srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu u pratnji profesora Martine Jerković, Olge Nerlović, Ljiljane Bjegović i Alena Tomića. 

Tijekom jednodnevnog izleta su u potpunosti realizirani svi planirani sadržaji. Dobrodošlicu učenicima i profesorima poželjela im je zastupnica Šibensko-kninske županije Branka Juričev Martinčev i zastupnik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Šipić koji su kroz pola satno druženje učenicima odgovarali na pitanja o aktualnim temama iz gospodarskog i političkog života. Nakon druženja učenici su imali priliku uz pomoć stručnog voditelja upoznati osnovne činjenice iz povijesti Hrvatskog sabora i saborske zgrade, s ulogom Sabora o očuvanju hrvatskog jezika, funkcioniranju Sabora kao nacionalnog parlamenta države članice Europske unije. Učenici su iz galerije Sabora prisustvovali aktualnom satu sjednice Sabora te pratili rad zastupnika. 

Povodom obilježavanja nadolazećeg Svjetskog dana štednje 31.10. učenici su posjetili Muzej novca Privredne banke Zagreb koji je realiziran uz stručno vodstvo gđe. Melite Jesih Matić. Upoznali su numizmatičku zbirku, zbirku štednih kasica iz cijelog svijeta, stare dionice i povijesnu građu. 

Nakon kratke pauze za ručak učenici su se uputili u Muzej za umjetnost i obrt gdje su uz stručno vodstvo likovnih pedagoginja učenici ponovno u dvije grupe obilaska upoznali bogati fundus lijepih primijenjenih umjetnosti u rasponu od 14. do 21. stoljeća organiziran u zbirke: namještaja, stakla, metala, keramike, skulpture, grafike, satova, grafičkog i produkt dizajna, arhitekture, fotografije, tekstila i mode, glazbenih instrumenata, bjelokosti, tiskarstva i knjigoveštva. Nakon obilaska uslijedila je likovna radionica na temu Vedute Venecije. Na radionici svi su učenici pojedinačno izradili crteže u tehnikama akvarela i olovke u boji. 

Učenici su se ponašali zrelo i odgovorno u skladu s naravi samog putovanja. Izlet je protekao uz sjajnu atmosferu.  

Putovanje i realizacija planiranog sadržaja odgovornim i ozbiljnim ponašanjem učenika, kvalitetnom uslugom prijevoza Čupić te predanim pristupom profesora pratitelja i stručnih voditelja Hrvatskog sabora, Muzeja novca i Muzeja za umjetnost i obrt prošli su u najboljem redu na zadovoljstvo svih sudionika putovanja.

PROGRAMI