SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U Drnišu se obilježava Europski tjedan održivog razvoja (od 30. svibnja do 5. lipnja 2015.)

. Objavljeno u Novosti

Grad Drniš se također pridružuje velikom broju europskih gradova u obilježavanju prvog EUROPSKOG TJEDNA ODRŽIVOG RAZVOJA, koji se održava od 30. svibnja do 05. lipnja 2015. godine. Riječ je o inicijativi koja ima za cilj poticati i učiniti vidljivima aktivnosti, projekte i događanja koja promiču održivi razvoj.

Cilj ovih planiranih aktivnosti je podizanje razine svijesti svih građana Drniša, ali i onih koji sudjeluju u donošenju odluka o važnosti održivog razvoja kao okvira za donošenje političkih odluka, ali i strategija i gospodarskog i socijalnog napretka, a sve kako bi naš grad postao kvalitetnije mjesto za život. 

Osnovni princip održivog razvoja određen je definicijom: "Odgovoriti na zahtjeve današnje generacije, a da se pri tome ne unište mogućnosti da i buduće generacije odgovore na svoje zahtjeve"

U Europskom tjednu održivog razvoja sudjeluju Grad Drniš, Dječji vrtić Drniš, Udruga OGI, te Liga protiv raka Grada Drniša

Planirane aktivnosti uključuju:

  • Radio emisiju (predstavljanje tjedna održivog razvoja, važnost održivog razvoja za Grad Drniš i za njegovo stanovništvo).
  • Dan nepušenja pod sloganom "Nepušenjem do zdravlja" (razvijanje svijesti o štetnosti pušenja na ljudsko zdravlje i o sve većem broju oboljelih od karcinoma pluća).
  • Dječji vrtić povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, organizira izlet na izvor rijeke Čikole.
  • "Pijaca dan" - Predstavljanje tradicionalnog pazarnog dana i socijalne Zadruge Grada Drniša i njezinih proizvoda i suvenira.

RADIO EMISIJA O ODRŽIVOM RAZVOJU

Povodom tjedna održivog razvoja održati će se radio emisija koja će upoznati građane o važnosti održivog razvoja za Grad Drniš. Održivi razvoj predstavlja potrebu za konstantnim gospodarskim i socijalnim napretkom, kroz zaštitu okoliša i prirodnih izvora. On se oslanja na pretpostavku da razvoj ne smije ugrožavati budućnost dolazećih naraštaja trošenjem neobnovljivih izvora i dugoročnim uništavanjem i zagađivanjem okoliša. Predstaviti će se planirane aktivnosti Grada Drniša u sklopu tjedna održivog razvoja, te na taj način informirati građane i potaknuti ih da sudjeluju u razvijanju svijesti o potrebi kontinuiranog gospodarskog i socijalnog napretka.

SVJETSKI DAN NEPUŠENJA

Svjetski dan nepušenja obilježiti će se dijeljenjem voća s porukama o štetnosti pušenja, s sloganom „Nepušenjem do zdravlja“ i to na dvije lokacije: Trg kralja Tomislava (ispod gradske tržnice) i na Poljani (kod Hotela Park). U Drnišu će se uz organizaciju Grada Drniša, u akciju uključiti i djeca i tete iz dječjeg vrtića, djeca iz drniških sportskih klubova. Akciji će se priključiti i Liga protiv raka Grada

Drniša i Gradsko društvo Crvenog križa Drniš. Svjetski dan nepušenja održava se svake godine 31. svibnja. Uvela ga je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine s ciljem suzbijanja pušenja kao glavnog i potencijalnog rizika za nastanak niza bolesti. Sve je više znanstvenih dokaza o pogubnom djelovanju nikotina na čovjekov organizam. Uz klasične posljedice, ovisnost, bolesti pluća, srca i krvotoka, pušenje uzrokuje karcinom bubrega, gušterače, kože i drugih organa.

DJEČJI VRTIĆ DRNIŠ

U sklopu Europskog tjedna održivog razvoja (ETOR) koji se održava od 30. svibnja - 5. lipnja 2015., u dogovoru s Dječjim vrtićem Drniš organizirao bi se izlet predškolaca na izvor rijeke Čikole.

Dječji program bi obuhvaćao:

  1. Dan prije izleta - mini edukativnu radionicu prilagođenu najmlađima kako bi im se na što jednostavniji način ukazalo na važnost održivog razvoja i očuvanja okoliša. 
  2. Na dan izleta - organizirani prijevoz autobusom na izvor rijeke Čikole gdje bi se kroz igru i zabavu djecu podsjetilo na važnost zaštite vode i nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svijeta, jer oko milijardu ljudi u svijetu nema pristup sigurnoj pitkoj vodi.

"PIJACA DAN"- PAZARNI DAN GRADA DRNIŠA

U tjednu održivog razvoja održati će se Pazarni dan na lokaciji Drniškog pazara (Drniške pijace). Cilj ovog događaja je podsjetiti na nekadašnje drniške sajmove koji su se održavali svakog petog u mjesecu od lipnja do studenoga, u svrhu poticanja kulturnog naslijeđa, zanata, običaja i gastronomije ovog podneblja.

Tom prigodom svoje običaje i proizvode predstaviti će i Socijalna Zadruga Grada Drniša, kao zadruga koja uključuje zajedničko djelovanje mladih nezaposlenih osoba, osoba starije životne dobi, osoba s invaliditetom te drugih društveno isključenih osoba u svrhu proizvodnje kulturno-tradicionalnih proizvoda našeg zavičaja koja će predstaviti tradicionalne suvenire i proizvode.

Proizvođači hrane moći će predstaviti svoje proizvode zdrave hrane, i svoje pekarske proizvode koji su se u prošlosti pripremali, a KUD Zvona Zagore koja se bavi očuvanjem tradicije predstaviti će običaje Drniškog kraja.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE:
Br. Tip Opis datoteke Veličina Preuzimanje
1. TJEDAN ODRŽIVOG RAZVOJA U GRADU DRNIŠU 6,57 MB

PROGRAMI