SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Psihologinja Marijana Mijat sudjelovala na kontaktnom seminaru "Networking to Promote Inclusion and Diversity in Erasmus+ VET Mobility and Partnerships"

. Objavljeno u Novosti

Predstavnica naše škole, psihologinja Marijana Mijat, sudjelovala je na kontaktnom seminaru "Networking to Promote Inclusion and Diversity in Erasmus+ VET Mobility and Partnerships" koji se od 24.6. - 26.6. održavao u Rimu.

Cilj seminara bio je povezivanje sudionika koji rade u području strukovnog obrazovanja i koji imaju želju pokrenuti Erasmus+ projekte u svojim organizacijama, s posebnim naglaskom na uključivanje osoba koje imaju smanjene mogućnosti. Na seminaru je sudjelovalo 50-ak ljudi iz 18 zemalja među kojima su bili i stručnjaci nacionalnih agencija za Erasmus+ program. Uloga stručnjaka uključivala je prenošenje općih informacija o mogućnostima koje pruža Erasmus+, ali i konkretno savjetovanje svakog sudionika o projektnim idejama koje smo iznosili.

Kako bi se sudionici lakše snašli u rasporedu aktivnosti i dokumentaciji potrebnoj za rad, voditelji seminara su kreirali Padlet pano sa svim važnim informacijama, koji možete pogledati OVDJE.

Praktični dio seminara odnosio se na rad u grupama pri čemu je svaka grupa formirana prema željama i potrebama sudionika. Cilj grupnog rada bio je pokušaj razrade konkretnog projektnog prijedloga usmjerenog poticanju inkluzije u Erasmus+ programu za strukovno obrazovanje. Većina sudionika je uspjela napraviti okvir za suradnju koja se može produbiti u budućnosti. Pri tome su utvrdili da dobar dio naših učenika ima barem poneku teškoću zbog koje se teže može uključiti u projekte mobilnosti ili međunarodne suradnje. Neke od značajnijih teškoća koje su se na seminaru često spominjale su financijske, geografske i socijalne.

Više sudionika je naglasilo potrebu da se inkluzija češće provodi imajući u vidu upravo navedene teškoće jer se ponekad zaboravlja da sudionici koji nemaju psihofizičkih teškoća i dalje mogu imati značajnih problema s nedostatkom novca, udaljenošću od gradova ili s obiteljskim prilikama.

U konačnici, svi sudionici su pozvani na nastavak suradnje kroz projektne prijedloge i produbljivanje komunikacije u narednom periodu.

PROGRAMI