SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

„Young European Citizenship and the European Union Democratic Institutions“

. Objavljeno u Novosti

Srednjoj školi Ivana Meštrovića Drniš po prvi put je odobren Erasmus+ KA210-SCH - Small-scale partnerships in school education (Partnerstva malih razmjera u školskom obrazovanju) projekt pod nazivom „Young European Citizenship and the European Union Democratic Institutions“, kojem je dodijeljena financijska potpora 60 000 eura za provedbu. Sredstva dobivena projektom, koristit će se za troškove putovanja, organizacije te smještaja učenika i pratitelja.

Škola već dugi niz godina aktivno sudjeluje u EPAS programu i eTwinning projektima. Kroz eTwinning platformu članovi komuniciraju, surađuju, razvijaju projekte, te razmjenjuju znanja i iskustva. Radom na eTwinning projektu „Let’s participate in EU elections together 2024.“, nastavnica Martina Jerković upoznala je Linn Jansson iz škole Arenaskolan Timrå u Švedskoj, na čiji je poziv za partnerstvo u Erasmus+ projektu rado aplicirala i pomogla u izradi prijave projekta prema SE01 – Swedish Council for Higher Education/Universitets-och högskolerådet.

Ciljevi i ishodi projekta: povećanje osjećaja važnosti biti Europski građanin kod učenika i osoblja, jačanje znanja učenika o institucijama EU, uključivanje djece iz ruralnih područja i jačanje njihovog položaja kako bi postali aktivni građani, osnaživanje digitalnih kompetencija učenika i jačanje kompetencija nastavnika kroz razmjenu znanja i tehnika podučavanja.

Projekt će se provoditi tijekom nastavne godine 2024./2025. i nastaviti tijekom nastavne godine 2025./2026. Prema planu projekta i aktivnostima po temama: Što to znači biti Europski građanin, Europska zemlja i Što je to Europska unija?.

Učenici i nastavnici iz Hrvatske će ugostiti učenike i nastavnike iz škole Arenaskolan Timra u Švedskoj, te će u sklopu te razmjene upoznati prirodne i kulturne znamenitosti Hrvatske. Posjet učenika i nastavnika iz Hrvatske Švedskoj proširit će suradnju s učenicima i nastavnicima na projektu, uz širenje kulturnog i međunarodnog iskustva. Zajednički posjet učenika i nastavnika iz Hrvatske i Švedske Bruxellesu, Europskom parlamentu i važnijim europskim institucijama. Druženje s eurozastupnicima iz Hrvatske i Švedske, čiji rad učenici prate kroz program EPAS.

Aktivnosti projekta bit će objavljene na školskoj stranici, platformi eTwinning Twinspace gdje će učenici surađivati putem raznih digitalnih alata, kao i na web stranici projekta. Koristi od projekta prvenstveno bi trebali imati učenici obiju škola, a zatim i svi ostali uključeni u život škole (roditelji i lokalna zajednica). Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

Nastavnica: Martina Jerković

PROGRAMI