SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

"Sudjelujemo u EU izborima 2024"

. Objavljeno u Novosti

"Sudjelujemo u EU izborima 2024" je eTwinning projekt kojeg je pokrenula EPAS senior ambasadorica Martina Jerković iz naše škole u suradnji s partnericom Linn Jansson iz Arenaskolan u Švedskoj okupio je škole iz Hrvatske, Njemačke, Belgije, Španjolske, Slovenije i Litve.

Provodio se nizom aktivnosti za učenike iz zemalja Europske unije, članica EPAS programa tijekom školske godine 2023./2024. Projekt je imao za cilj educirati učenike o demokratskim procesima, institucijama Europske unije, te izborima za Europski parlament 2024 godine. U njega su bili uključeni učenici drugog i četvrtog razreda smjer ekonomist Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš. Kroz niz aktivnosti i primjenu IKT alata, učenici su razvijali kreativna rješenja, jačajući svoja znanja i vještine. Uključivao je: upoznavanje učenika s institucijama EU i njihovim funkcijama, edukaciju o izborima za EU parlament, organizaciju susreta s lokalnim i regionalnim predstavnicima, te zastupnicima u EU parlamentu čije su aktivnosti učenici pratili kroz dosadašnji rad EPAS programa.

Većina EPAS škola u Hrvatskoj ugostila je djelatnike EU direct ureda, koji su učenicima kroz održana predavanja nastojali približiti značaj i važnost izlaska na izbore, s posebnim naglaskom na EU izbore. Ova predavanja su ujedno bila i dio kampanje "Iskoristi svoj glas", koja je imala za cilj potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u političkim procesima i kreiranju budućnosti Europe.

Suradnjom na projektu između EPAS škola i onih koje to tek trebaju postati željelo se osnažiti mlade o važnosti aktivnog demokratskog pristupa i izlaska na izbore. Tokom projekta mladi su razmijenili iskustva i promišljanja s vršnjacima iz drugih europskih država, sudjelovali su u provođenju anketa s aktualnim temama a završno su izradili Promotivni film o Izborima u EU 2024. Sudjelovanjem u projektu, učenici su stekli europske građanske kompetencije, a izrada promotivnog filma dodatno je ojačala njihove IKT vještine, znanje stranih jezika i povijesno-dokumentarne vještine.

Završnim provedenim anketama učenici su iskazali zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu te napredak u poznavanju institucija EU. Sam program eTwinning pruža učenicima priliku za učenje stranih jezika, upoznavanje novih kultura, razvoj i jačanje učeničkih kompetencija važnih za daljnje obrazovanje i uspješno uključivanje na tržište rada.

Film pogledajte OVDJE.

PROGRAMI