SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Učenik Franco Kosor primjenom AI izradio film za projekt Kultura, turizam i strukovno obrazovanje

. Objavljeno u Novosti



Uvođenje umjetne inteligencije u obrazovni sustav omogućilo je povezivanje učenika/nastavnika kroz suradničko učenje omogućujući učenicima kontrolu nad svojim učenjem i kreiranjem slobodnog vremena. Provođenjem projekta Kultura, turizam i strukovno obrazovanje primjenom suvremene tehnologije omogućilo je lakšu dostupnost primjenom suvremenih metoda i oblika poučavanja te komunikacije između nastavnika i učenika u procesu realizacije zadataka.

Prilikom izrade videozapisa učenik trećeg razreda Franco Kosor s kolegicama Anom Vukušić, Petrom Marić i Anom Močić uz mentorstvo nastavnice Martine Jerković univ.spec.oec., koristio je Microsoft Clipchamp uređivač videozapisa vrlo jednostavne primjene za stvaranje videozapisa, slika i audio datoteka uz dodavanje teksta i efekata.

Učenice su čitale tekst za film a učenik Franco Kosor izradio je snimke uz pomoć drona kupljenog upravo iz sredstava projekta. Manji dio snimaka dronom izradili su maturanti Ante Malenica i Danijel Mihaljević te učenik trećeg razreda ekonomista Dinko Lucić. Snimke izrađene uz pomoć drona i drugih sredstava dodavajući zvuk Franco Kosor je povezao u jednu lijepu filmsku priču s već izrađenim karticama kojima je napunjena Hrvatska turistička kutija iznenađenja. Time je ukupna zamisao primjenom AI uobličena u videozapis.

Ovime je dio učenika svladao osnove uporabe nove tehnologije u svakodnevnom radu u stjecanju novih vještina i znanja. Uz pomoć drona učenicima se ojačala orijentacija i motoričke sposobnosti ali i shvaćanje života oko sebe.

PROGRAMI