SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Održano predavanje o karijeri i ulasku na tržište rada za maturante

. Objavljeno u Novosti

Za maturante naše škole organizirano je predavanje o karijeri i ulasku na tržište rada koje je održala psihologinja Jelena Milaković iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Šibenik. Učenicima su predstavljene najbitnije informacije o koracima koji slijede nakon završetka srednje škole - od izbora fakulteta ili nekog drugog učilišta pa do zapošljavanja.

Jelena Milaković je opisala proces upisa na fakultete i kriterije koji su najvažniji za odabir zanimanja, kao i poticaje koje nudi HZZ jednom kad se mlada osoba odluči zaposliti. Učenici su čuli i upute koje su važne za uspješno polaganje ispita državne mature jer je to ono što ih uskoro očekuje, a određuje im uspjeh prilikom upisa na željeni fakultet.

Dio vremena posvećen je i pregledu tržišta rada, s posebnim naglaskom na stanje u našoj županiji. Iako smo turistička županija, učenici su čuli da je među suficitarnim zanimanjima određen broj onih koja su vezana za turizam poput turističkih menadžera, ekonomista, hotelijersko-turističkih tehničara..., a da nam nedostaje liječnika, logopeda, medicinskih sestara, farmaceuta, kuhara...

Učenici su na kraju predavanja postavljali pitanja vezana uz svoje mogućnosti zapošljavanje i studiranje. Pozvani su da i dalje prate web stranice HZZ-a na kojima mogu naći korisne informacije i upute o planiranju karijere.

PROGRAMI