SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

[VIDEO] Terenska nastava u Makarsku i Vepric

. Objavljeno u Novosti

U srijedu, 10. travnja 2024., pod vodstvom profesorice Veronike Kosor održana je terenska nastava za učenike završnih razreda naše škole (4.a, 4.g, 4.b, 3.cf) te za učenike drugog razreda gimnazije (2.a). Učenici navedenih razreda išli su uz pratnju Veronike Kosor, prof., Robertine Hrstić, prof. te Tatjane Galić, dipl. oec.

Terenska nastava je započela u sunčanoj i toploj Makarskoj, gdje je prvo posjećen Malakološki muzej. Malakološki muzej Franjevačkog samostana u Makarskoj svečano je otvoren 30. travnja 1963. godine u nekadašnjem dijelu Franjevačkog samostana, zaštićenog spomenika kulture. Sadrži više od 3000 primjeraka izloženih školjki. U muzeju možete vidjeti ne samo jadranske školjke, već i mnoge tropske i suptropske morske vrste koje svojim bojama i oblicima privlače pažnju svih posjetitelja. Muzej se sastoji od tri prostorije u kojima su školjke posložene po morima i oceanima u kojima su pronađene. Osim malih i šarenih školjaka, ovdje se nalaze i mnoge školjke velikih razmjera te par oklopa Galapagoških kornjača.

Nakon muzeja učenici su imali malo slobodnog vremena kako bi po svojim željama istražili Makarsku i sve njene čari. Učenici su za to vrijeme prošetali predivnom šetnicom sv. Petra, posjetili crkvu sv. Petra, vidjeli gradske znamenitosti poput Trga Andrije Kačića Miošića, gradskih parkova te raznih gradskih plaža.

Potom su se uputili na glavni dio svoje terenske nastave, a to je Vepric, Svetište Majke Božje Lurdske. Ovo marijansko svetište nastalo je 1908. godine po uzoru na pećinu Gospe Lurdske u Lourdesu. Osnovao ga je splitsko-makarski biskup Juraj Carić, koji je po svojoj želji u svetištu i pokopan. Svetište čine špilja s Gospinim kipom, kapela, oltar na otvorenom, postaje križnog puta i dr.

Na posljetku, učenici i profesorice vratili su se u Drniš puni dojmova, smiješnih avantura i novog znanja kojeg su usvojili na terenskoj nastavi. Cijeli dan bio je vrlo poučan, no osim edukativnog dijela u svakom trenutku bilo je vremena za zabavu, smijanje i novu avanturu.

Tekst i video: Nika Duvančić, učenica 4. razreda gimnazije

PROGRAMI