SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naša škola na smotri obrazovnih institucija na Festivalu znanosti

. Objavljeno u Novosti

Festival znanosti u Republici Hrvatskoj se održava svake godine s različitom temom i formom interpretacije. INTELIGENCIJA je ovogodišnja središnja tema koji se od 22. do 27. travnja 2024. odvija na čak 36 lokacija širom Hrvatske. Ta tema se može interpretirati na razne načine i upravo zbog toga je zanimljiva te omogućuje kreiranje raznolikog, edukativnog i zabavnog programa. Iz naše škole učenica Antonia Lilić iz 2g pod mentorstvom nastavnice dr.sc. Ljiljane Zmijanović prezentirala je alate Umjetne inteligencije u upravljanju okolišem nove generacije, dok su maturanti Filip Kulušić i Vinko Dominik Dizdar pod mentorstvom nastavnice Ivane Grabić-Marin prezentirali Inteligentni Arduino.

Javna ustanova „Priroda“ Šibensko-kninske županije u suradnji s udrugom ,,Edukacijski inkubator“ organizirali su smotru obrazovnih institucija pod nazivom „Kako je počela znanost na mom otoku?“ koja je održana u Šibeniku, na šetnici u kanalu sv. Ante, u uvali Minerska ispred Posjetiteljskog centra 'Kanal sv. Ante' u utorak, 23. travnja od 10 do 12 sati. Ravnateljica JU Priroda ŠKŽ mr.sc. Anita Babačić Ajduk pozdravila je djecu, učenike i profesore te zaželjela dobrodošlicu na Festival znanosti. Predsjednica udruge Edukacijski inkubator mr. Ivana Križanac, istaknula je važnost partnerstva, suradnje i razmjene iskustava. Sanja Kumanović Stipaničev pročelnica za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije Šibensko-kninske županije iskazala je zadovoljstvo velikim odazivom sudionika u nadi da će se smotra nastaviti ubuduće.

Ovogodišnja smotra obrazovnih institucija zamišljena je kao platforma za predstavljanje znanstvenih projekata i radova djece vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi uz mentore koji su potakli njihovu individualnu i grupnu kreativnost i inovativnost.

Na smotri Festivala znanosti, 'Kako je počela znanost na mom otoku?' predstavilo se 13 obrazovnih institucija s 19 različitih programa. Dječji vrtić Osmijeh pod mentorstvom Franke Ercegović prezentirao je Izazov – emocionalna inteligencija, šibenska OŠ Juraj Šižgorić pod mentorstvom nastavnice Anite Matić prezentirao je Biljke – naše kraljice, OŠ Faust Vrančić pod mentorstvom Marijane Boljat prezentirao je Pitagorin park, pod mentorstvom nastavnice Ivone Matejčić predstavljen je Sunčev sustav u omjerima, pod mentorstvom nastavnice Jasmine Jušić prezentirane su Molekule koje su promijenile svijet, OŠ Vidici pod mentorstvom nastavnice Ane Gulin predstavili su Kamena s ramena, OŠ Vidici pod mentorstvom nastavnika Dominika Jakoliša predstavili su Igru plavog i žutog, OŠ Brodarica pod mentorstvom nastavnice Višnje Šuperbe prezentirali su Plavo - žutu nostalgiju, OŠ Brodarica pod mentorstvom Ivane Križanac Makeblock predstavili su Neuron creative lab kit 2.0, OŠ Vodice pod mentorstvom Josipe Biluš predstavili su Kad se male ruke slože, Oš Murterski škoji pod mentorstvom nastavnice Ivane Finke prezentirali su Što vidimo u morskim dubinama?, OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog Drniš pod mentorstvom Mladena Brajice predstavljene su Zelene zavrzlame, Gimnazija Antuna Vrančića pod mentorstvom nastavnice Natalije Hobar prezentirali su Zašto Uvijek Pitati Zašto?, pod mentorstvom nastavnice Tine Šantić prezentirana je Ljudska inteligencija. Medicinska Škola Šibenik pod mentorstvom nastavnice Anite Zorčić prezentirali su Djelovanje Coriolisove sile na primjerima. Glazbeni program pripremile su Glazbena škola ,,Ivana Lukačića'', Šibenik i Glazbena škola ,,Krsto Odak'', Drniš.

Učenici su pod mentorstvom profesora prezentirali zanimljive i kreativne projekte, uživalo se u kemijskim pokusima, otkrivao rad mini radara, alata umjetne inteligencije, kontroliranog vrta i brojni drugi. Ovo je bila i prigoda za druženje i razmjenu iskustava učenika i mentora. Razgovaralo se o znanosti na jasan, razumljiv, zabavan i primjenjiv način inspirirano kreativnim i istraživačkim projektima. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje ili inteligencije u svim dobima života vrijedan je cilj za koji se Festival znanosti kontinuirano zalaže.

PROGRAMI