SŠ IVANA MEŠTROVIĆA - Poljana 1, 22320 Drniš, tel: (022) 886 114, fax: (022) 886 933, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Europska priča u Dalmaciji #EUizbori2024

. Objavljeno u Novosti

U kući umjetnosti Arsen u Šibeniku drniški EPAS junior ambasadori Iva Baković, Marija Begonja, Anatea Čavala, Katarina Čavala, Ivan Čulina, Marijeta Ćevid, Šimun Dželalija, Paula Goreta, Anamarija Karlo, Ante Malenica, Anđela Matić, Danijel Mihaljević, Jelena Pastuović, Ozana Sekulić, Maja Silov, Lana Solomun, Duje Vranjković, Petra Marić, Lea Budanko i Ana Močić zajedno s nastavnicom senior ambasadoricom Martinom Jerković sudjelovali s učenicima iz Knina i Šibenika na panel raspravi – Medijska pismenost i dezinformacije u kontekstu EU izbora.

Vrlo inspirativni panelisti bili su: doc. dr. sc. Petra Kovačević s Fakulteta političkih znanosti Sveučilište u Zagrebu, Ivan Nekić iz Faktografa, Diana Ferić s lokalnog medija Šibenik News, Marko Boko i Ivo Antunović predstavnici Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Iznijete su vrlo korisne informacije i iskustva vezano za medije, dezinformacije te savjeti kako što bolje prepoznati dezinformacije i koje korake uvijek poduzeti radi provjere informacija – ključna je provjera izvora informacija.

Predstavnici Europskog parlamenta u Hrvatskoj Marko i Ivo učenicima su predstavili statističke podatke o prošlim izborima za EU i postotak izlaznosti mladih u EU, upitali su maturante buduće glasače putem IKT alata Slido da li misle izaći na izbore? da li naših budućih 12 zatuspnika ima neki značaj za donošenje bitnih odluka EU parlamenta? a isto tako upitali su ih i za mišljenje o spuštanju dobne granice na 16 godina za izlazak na izbore s obzirom da u pet europskih zemalja mladi već imaju tu mogućnost.

Učenici su bili podijeljeni u razmišljanjima jedni su kazali kako naši zastupnici nemaju značajniji utjecaj u EU parlamentu dok su drugi kazali kako smatraju da imaju i na svom školskom primjeru obrazložili kako se zastupnica u ovom slučaju europarlamentarka Željana Zovko založila za EPAS junior ambasadore iz naše Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš te snagama svog ureda ugostila cijeli razred učenika u EU parlamentu u Briselu što ne bi bilo moguće kada ne bi imali naše zastupnike koji brane interese Republike Hrvatske i njezinih građana u EU parlamentu. Kod pitanja za i protiv spuštanja dobne granice velika većina je zastupala negativan stav, jer smatraju kako nisu dovoljno educirani o svemu dok se čuo i glas za s obrazloženjem ako mogu samostalno izabirati vrlo važno životno pitanje za njih u toj dobi a to je izbor srednje škole onda bi mogli i o tom pitanju razmišljati i odlučivati na svoj način kao građani.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

PROGRAMI